Campings aan de Costa Brava – in feite kies je tussen twee soorten

Tentje inpakken en achter op de rugzak, studentenvoordeelkaart niet vergeten en met de snelbus richting Lloret-de-Mar. Maar het kan ook zo: je Tesla voorrijden en aan de stroom, je reservering van de luxe yurt met uitzicht op zee nog even checken, creditcards mee en de snelweg oprijden. Student of meer gefortuneerde vakantievierder, beide kunnen ze goed terecht in de Spaanse Costa Brava. Die begint eigenlijk al in Frankrijk maar daar noemen ze de ‘woeste kust’ nog Côte Vermeille. Buspassagier en Tesla-chauffeur, beide richting campings aan de Costa Brava.

Chique kleine of mondaine grote campings aan de Costa Brava?

De Costa Brava (wilde kust) dankt haar naam aan de Pyreneeën keten die oostelijk richting Middellandse Zee in het water verglijdt. Dat betekent dat er nogal wat steiltes en imponerende kliffen ontstaan. Waartussen gouden zand baaitjes. Heel idyllisch en juist daar gaat de iets rijkere Tesla rijder dus naar toe. De Tesla rijder kampeert in het noorden van de Costa Brava en gelijkgestemden ook. De luxe Costa Brava.

Liggen op het strand, dansen in de stad

De bus van de student stopt in Lloret-de-Mar en dat ligt met Malgrat-de-Mar, Blanes en andere voormalige vissersdorpjes aan de zuidelijke kant van de Costa Brava. De Pyreneeën zijn hier afwezig en maken dus geen hoge markante kustlijn. Wat je ziet zijn oneindige repen strandzand, tot zover het oog reikt. De toeristenplaatsen zijn in het hoogseizoen bomvol met strandgasten en jeugdige pretmakers. Die starten pas met feesten in de avond en kunnen met gemak een nachtje doorhalen. De campings zijn hier veel meer basic dan de noordelijke campings aan de Costa Brava. En vooral ook grootschaliger. Als je van drukte, snel contact maken en feestvieren houdt, hoef je soms niet eens van de camping af. 

Flink betalen voor een kampeernacht of met veel korting?

Wat is je keuze? Jong en wild zijn aan de tamme Costa Brava? Of gedistingeerd en rustig genieten aan de wilde Costa Brava? Door je keuze kies je namelijk ook voor een bepaald type camping. Of een vrij goedkoop kampeeradres of juist een luxe camping. Of een chique glamping plek achter een villa in het groen. Of een terrein met alle voorzieningen aan de rand van een badplaats. Het omslagpunt aan de Costa Brava ligt bij Tossa-de-Mar. Noordelijk van dit charmante zee oord begint de hoge kust van de dure Costa Brava. En zuidelijk is de budget zijde van de lage Costa Brava. 

Mini campings aan de Costa Brava of juist gigantische kampeerplekken

Het type camping bepaalt dus eigenlijk hoe je strand eruit zal gaan zien. Of je heerlijk kunt mediteren en boek lezen aan de Costa Brava of juist nieuwe vrienden zoekt waarmee je kunt feesten rond een fles Sangria. De stranden van de noordelijke Costa Brava zijn onwaarschijnlijk mooi maar soms ook piepklein. Soms heb je zo’n strandje helemaal voor jezelf. Maar om er te komen moet je wel steile paadjes af en op. De campings aan de Costa Brava liggen zuidelijk vaak meteen achter de stranden met alle mogelijke voorzieningen bij de hand. Maar eigenlijk kies jij niet waar je neer wilt strijken, dat doet je leeftijd. Tieners en jonge volwassenen gaan steevast zuidwaarts en mensen op leeftijd geven de noordelijke Costa Brava een stevige gunfactor. Bekijk ook eens welke campings Toscane in Italie te bieden heeft.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search