Goedkoopste energieleverancier zoeken
Wanneer je op zoek bent naar de voordeligste energieleverancier zal je hier op weg worden geholpen, want op basis van wat gegevens kan er namelijk op een vlotte manier een vergelijking worden gemaakt. Belangrijk voor een goede vergelijking is de postcode van de woning en daarnaast ook het gemiddelde gebruik aan energie. Zo vind je snel de goedkoopste leverancier. Dit werkt op basis van postcode. Je kunt dus met een paar klikken energieleveranciers in Haarlem vergelijken.
Energieprijzen willen nogal eens schommelen en dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld vorig jaar nog voor de goedkoopste optie wist te kiezen, deze dit jaar mogelijk niet meer de goedkoopste aanbieding voor je heeft. Je kunt dan ook opnieuw een vergelijking voor de gaan maken en dan zul je uiteindelijk gaan zien in hoeverre het zin heeft te gaan overstappen om elders van lagere energieprijzen gebruik te gaan maken.
Veel energieleveranciers hebben ook geregeld aanbiedingen voor je. Dit kunnen actietarieven zijn voor energie, maar het kan ook zijn dat er bij het afsluiten van een energiecontract een cadeau wordt vergeven. Dit zijn natuurlijk zaken om je over te halen, maar doorgaans leiden actietarieven of cadeaus bij een energiecontract tot langdurige contracten. Je moet je afvragen of dat handig is, aangezien energieprijzen dus regelmatig schommelen. Ga altijd goed na als je van een aanbieding gebruik wilt gaan maken of het wel echt de moeite waard is, of dat het gewoon voordeliger zal zijn om voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen.
Hoe werkt het vergelijken?
Voor het maken van een vergelijking is het erg belangrijk dat je je verbruik kent. Het zal namelijk sterk afhangen van het verbruik dat je hebt in je woning welke energieleverancier de goedkoopste tarieven voor je heeft. Dat is echter nog niet alles, want ook is het goed om te weten dat de tarieven regiogebonden zijn, wat dus betekent dat je in het oosten van het land met andere energieprijzen te maken kunt krijgen als in het westen van het land, wat dus automatisch ook weer in andere goedkope energieleveranciers zal resulteren. Wil je dus de goedkoopste provider vinden, dan geef je door middel van je postcode aan in welke regio je woont en daarnaast geef je dus aan met welk verbruik rekening gehouden moet worden bij de vergelijking. Energietarieven in Amersfoort kunnen dus afwijken van tarieven in Groningen of Leeuwarden.
Als je alle gegevens juist hebt ingevuld is het vergelijken heel eenvoudig, want er zal je dan namelijk een overzicht getoond worden, waarbij de goedkoopste speler bovenaan staat. Zo kun je het overzicht dus afgaan om te zien hoe de verhoudingen liggen tussen de goedkope en de minder goedkope energieleveranciers. Tevens kun je bij de vergelijking direct zien of er sprake is van groene of grijze stroom en mocht je dus een voorkeur voor een van beiden hebben, dan kun je dit in de gaten houden.
Hoe zit het met welkomstkorting?
Krijg je een korting bij een energieleverancier, dan zal deze standaard vermeld worden en deze is ook al direct in de prijs verwerkt. Hierdoor is je gemiddeld energieprijs per maand dus up-to-date en hoef je niet zelf nog te gaan berekenen welk voordeel je behaalt met een bepaalde korting. Vaak zie je dan de voordeligste partij in het overzicht een korting geven, waardoor automatisch de maandelijkse energieprijs die je dient te voldoen zal gaan zakken. Houd er rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld een 1-jarig energiecontract bij de afsluit en hier ook een korting mee gemoeid is, dat je dan na dat jaar met andere energieprijzen te maken zult krijgen. Hierdoor is het vaak beter om vanaf dat punt weer verder te gaan kijken om te zien of je elders opnieuw van zo’n goede aanbieding gebruik kunt gaan maken en of je dan dus weer opnieuw de goedkoopste aanbieder kunt vinden.
Groene of grijze stroom?
Ga je kijken waar je de goedkoopste energie kunt gaan afsluiten, dan kun je voor jezelf gaan beslissen of je groene of grijze stroom wilt hebben. Ben je iemand die erg milieubewust is, dan kies je natuurlijk voor groene stroom. Als het je niet echt uitmaakt en je gewoon een energiecontract bij de goedkoopste wilt gaan afsluiten, dan besteed je hier dus verder geen aandacht aan en kijk je gewoon puur naar de maandelijkse kosten die een bepaald energiecontract met zich meebrengt.
Eigenlijk is er geen reden om niet voor groene stroom te kiezen, aangezien dit uiteraard de meest milieuvriendelijke is. Je betaalt voor groene stroom namelijk helemaal niet zoveel meer dan voor grijze stroom. Sterker nog, als je nu gaat vergelijken, dan zul je veelal ook gewoon 100% groene stroom tegen gaan komen bij de meest goedkope aanbiedingen. Geef je hier maar weinig om en is het je alleen maar te doen om de goedkoopste energie, dan hoef je niets anders te bekijken dan de energieprijzen en op basis daarvan kijk je dan gewoon wie de goedkoopste is, om vervolgens hier je energie onder te gaan brengen.
Hoe werkt het overstappen?
Vaak wordt er door consumenten vrij moeilijk gedacht over het maken van een overstap naar de een andere leverancier en denkt men dat dit veel rompslomp met zich meebrengt. Dat blijkt in de praktijk echter alles mee te vallen en overstappen is dan ook helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Bij een overstap hoef je namelijk zelf helemaal niets te doen en als je dus een nieuw energiecontract af hebt gesloten bij een andere energieleverancier, dan zal deze het verder voor je in orde gaan maken en ervoor zorgen dat je vanaf de ingangsdatum energie krijgt geleverd door deze nieuwe partij.
Ook als je nog een contract hebt lopen bij een energieleverancier kun je gewoon de mogelijkheden gaan bekijken voor de voordeligste leverancier, om daar dan naar over te gaan stappen. Afhankelijk van hoe lang je energiecontract namelijk nog duurt zijn veruit de meeste leveranciers bereid om je contract af te kopen. Elke leverancier zit namelijk verlegen om nieuwe klanten en zij zijn dan vaak ook best bereid om hier een prijs voor te betalen. Ook als je dus denkt dat je eigenlijk nog niet kunt gaan overstappen, omdat je nog met een contract te maken hebt, kun je gewoon eens de mogelijkheden bekijken.
Vast of variabel contract
Stap je over, kijk dan goed wat voor soort energiecontract je bij je nieuwe leverancier aangaat. Kies je bijvoorbeeld voor de leverancier met de laagste tarieven, maar betekent dit dat je direct voor 3 jaar aan een contract vastzit? In zo’n geval kun je je afvragen of je wel echt zo lang aan een contract vast wilt zitten, want de energieprijzen van andere leveranciers zouden in de tussentijd best eens kunnen dalen. Uiteraard is het wel zo dat wanneer je zeer lage energieprijzen gevonden hebt en je deze voor 3 jaar vast kunt laten zetten, dat je geen last zult hebben van eventuele stijgingen van de energieprijzen. Bij het vergelijken van de leveranciers kom je zowel leveranciers tegen met vaste energiecontracten als met variabele energiecontracten. Vind je het aan de ene kant belangrijk dat energieprijzen gelijk blijven gedurende een vaste periode, dan kies je natuurlijk voor het vaste energiecontract. Met een variabel energiecontract kunnen je energieprijzen tussentijds zowel hoger als lager gaan worden en alhoewel je in het begin misschien voor de goedkoopste aanbieder gekozen hebt hoeft dit dankzij de variabele tarieven niet per se zo te blijven.