Upgraden naar led tl buizen voor een energie-efficiënte werkplek

Een energie-efficiënte werkplek creëren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De overstap naar een led tl buis is een eenvoudige manier om dit te bereiken. Deze moderne verlichting optie biedt een hogere lichtopbrengst bij een lager energieverbruik vergeleken met traditionele tl-verlichting. Het resultaat is een helderdere werkplek die minder stroom verbruikt. Led tl buizen hebben bovendien een langere levensduur, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Dit bespaart niet alleen op de lange termijn kosten maar vermindert ook de hoeveelheid afval. De keuze voor led tl-verlichting is dus niet alleen een slimme financiële beslissing maar draagt ook bij aan een duurzamere bedrijfsvoering.

Het belang van een goed led tl armatuur

Voor de beste prestaties van led tl buizen is het essentieel om te investeren in een kwalitatief led tl armatuur. Een goed armatuur optimaliseert de lichtverdeling en zorgt voor een uniforme lichtspreiding over de werkplek. Dit verhoogt niet alleen de algemene lichtkwaliteit maar draagt ook bij aan een prettigere werkomgeving. Een led tl armatuur is specifiek ontworpen om de efficiëntie en levensduur van led tl buizen te maximaliseren. Dit betekent dat je nog meer kunt besparen op energiekosten en onderhoud. Het kiezen van het juiste armatuur is dus een belangrijke stap in het upgrade proces naar een energie-efficiënte werkplek.

Voordelen van led verlichting op de werkplek

Het upgraden naar led verlichting op de werkplek biedt tal van voordelen. Naast de energiebesparing en de langere levensduur draagt led verlichting bij aan een betere werkomgeving. De helderheid en kwaliteit van led licht kunnen helpen de productiviteit en het welzijn van medewerkers te verbeteren. Led verlichting biedt ook de mogelijkheid om de lichtintensiteit en kleurtemperatuur aan te passen, waardoor je een omgeving kunt creëren die optimaal is voor concentratie en comfort. De overstap naar led is dus niet alleen een keuze voor duurzaamheid en kostenbesparing maar ook voor het verbeteren van de kwaliteit van de werkomgeving.

Ontwikkeling van lichttemperatuur bij Led verlichting

LED-verlichting heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan, waardoor het een steeds populairdere keuze is geworden voor zowel huishoudelijk als commercieel gebruik. Oorspronkelijk geprezen om zijn energie-efficiëntie en lange levensduur, stond LED-licht echter bekend om zijn minder warme en soms onnatuurlijke lichtkwaliteit vergeleken met traditionele gloeilampen. Recentelijk hebben technologische vooruitgangen deze perceptie drastisch veranderd.

Van koel naar warm: Verbeteringen in kleurtemperatuur

In de vroege dagen van LED-verlichting was de meest voorkomende kritiek dat het licht te ‘koud’ of ‘blauwachtig’ was, wat niet wenselijk was in omgevingen waar gezelligheid en warmte voorop staan. Dit werd gemeten in Kelvin (K), een eenheid die de kleurtemperatuur van lichtbronnen aangeeft. Traditionele gloeilampen hebben een kleurtemperatuur van ongeveer 2700K, wat een warm, bijna oranje licht oplevert. Oorspronkelijke LED-lampen daarentegen boden vaak een veel hogere Kelvin-waarde, wat resulteerde in een koelere, soms als onaangenaam ervaren lichtkwaliteit.

De industrie reageerde echter snel op deze feedback. Door innovaties in de LED-technologie kunnen fabrikanten nu LED-lampen produceren met een kleurtemperatuur die vergelijkbaar is met die van gloeilampen. Dit wordt bereikt door het aanpassen van de fosforlaag binnen de LED, die de kleur van het uitgestraalde licht modificeert. Tegenwoordig is het mogelijk om LED-verlichting te kopen in een breed scala van kleurtemperaturen van koel wit (meer dan 5000K) tot zacht wit (rond 2700K), waardoor gebruikers de gewenste sfeer kunnen creëren.

CRI: De kwaliteitsmeting van kleurweergave

Een andere belangrijke ontwikkeling in LED-technologie is de verbetering van de Color Rendering Index (CRI), een maatstaf die aangeeft hoe natuurgetrouw kleuren worden weergegeven onder een lichtbron, vergeleken met zonlicht. Een hogere CRI-waarde dicht bij 100 duidt op een nauwkeurigere kleurweergave. Oude LED-lampen hadden vaak een lagere CRI, waardoor objecten onder dit licht er anders uitzagen dan onder daglicht of gloeilampen. Hedendaagse LEDs bereiken echter vaak een CRI van 80 tot 90, en sommige speciale LEDs zelfs hoger, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waar kleurweergave cruciaal is, zoals in musea en galerieën.

Duurzaamheid en flexibiliteit

Naast verbeteringen in kleur en warmte, blijven LED-lampen superieur in termen van energie-efficiëntie en levensduur. Ze verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele verlichtingsopties en kunnen tot 25 keer langer meegaan. Dit maakt ze niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook economisch aantrekkelijk op lange termijn.

De evolutie van LED-verlichting in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat veel van de vroege bezwaren tegen deze technologie zijn overwonnen. Met aanhoudende innovaties en verbeteringen biedt LED nu een veelzijdige, duurzame en esthetisch aangename verlichtingsoptie die kan voldoen aan een breed scala van verlichtingsbehoeften.

Besparen met Led verlichting voor de zakelijke markt. Wat levert dat op?

LED-verlichting is bekend om zijn energie-efficiëntie, wat een van de grootste voordelen is voor zowel huishoudelijke als commerciële gebruikers. Hier volgt een uiteenzetting over hoe bedrijven, zoals een kantoorpand met 100 werkplekken, aanzienlijk kunnen besparen op energiekosten door over te stappen op LED-verlichting.

Energiebesparing met LED-verlichting

LED-lampen gebruiken tot 75% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan aanzienlijk langer mee. Dit resulteert niet alleen in directe besparingen op energieverbruik maar vermindert ook de frequentie van lampvervangingen, wat zowel tijd als geld bespaart. De besparing wordt vooral duidelijk bij grootverbruikers zoals kantoorpanden, waar verlichting een substantieel deel van de energierekening uitmaakt.

Praktijkvoorbeeld: Besparing in een kantoorpand met 100 werkplekken

Laten we een voorbeeld nemen van een kantoorpand waar momenteel gebruik wordt gemaakt van traditionele TL-verlichting. Stel dat elk van de 100 werkplekken is uitgerust met 4 TL-buizen van 40 watt. De werkplekken zijn gemiddeld 250 dagen per jaar gedurende 8 uur per dag verlicht.

Berekening van huidig energieverbruik

 • Vermogen per TL-buis: 40 watt
 • Totaal vermogen per werkplek: 160 watt (40 watt x 4 buizen)
 • Totaal vermogen voor 100 werkplekken: 16,000 watt (160 watt x 100 werkplekken)
 • Dagelijks energieverbruik: 128 kWh (16 kW x 8 uur)
 • Jaarlijks energieverbruik: 32,000 kWh (128 kWh x 250 dagen)

Berekening na overstap op LED

Als alternatief kunnen deze TL-buizen worden vervangen door LED-buizen van 15 watt die vergelijkbaar licht leveren.

 • Vermogen per LED-buis: 15 watt
 • Totaal vermogen per werkplek: 60 watt (15 watt x 4 buizen)
 • Totaal vermogen voor 100 werkplekken: 6,000 watt (60 watt x 100 werkplekken)
 • Dagelijks energieverbruik met LED: 48 kWh (6 kW x 8 uur)
 • Jaarlijks energieverbruik met LED: 12,000 kWh (48 kWh x 250 dagen)

Berekening van besparingen

 • Jaarlijkse besparing in energieverbruik: 20,000 kWh (32,000 kWh – 12,000 kWh)

Afhankelijk van de lokale energieprijs, maar als we uitgaan van een gemiddelde prijs van €0,20 per kWh:

 • Jaarlijkse kostenbesparing: €4,000 (20,000 kWh x €0,20)

Conclusie

De overstap naar LED-verlichting in een kantoor met 100 werkplekken kan dus een jaarlijkse energiebesparing opleveren van 20,000 kWh, wat neerkomt op een kostenbesparing van circa €4,000 per jaar. Deze besparing is exclusief de verminderde onderhoudskosten door de langere levensduur van LED-lampen, wat de totale besparing nog groter maakt.

Dit voorbeeld laat duidelijk zien dat de overstap naar LED-verlichting een verstandige investering is voor bedrijven die hun operationele kosten willen verlagen en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk willen verminderen.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search