Invoer BTW vanuit China wat verandert er vanaf juli 2021

Veranderingen Invoer BTW vanuit China: wat verandert er vanaf juli 2021?

Rechtstreeks bestellen via Chinese winkels zoals AliExpress en GearBest is populair in Nederland en België. Maar de nieuwe veranderingen maken het bestellen vanuit China wellicht minder aantrekkelijk.

Vanaf 1 juli krijg je te maken met extra kosten wanneer je producten buiten de EU importeert. Voorheen betaalde je voor bestellingen uit China geen douanekosten en bovendien geen BTW kosten voor producten met een waarde onder 22 euro.

Wat zijn de mogelijkheden om nog steeds goedkoop te bestellen?

Vanwege deze vrijstelling schreven Chinese verkopers vaak een waarde onder 22 euro op de doos; ook al bedragen de werkelijke kosten hoger dan een waarde van 22 euro. Dit kan nog steeds; alhoewel er nog steeds verwerkingskosten kleven aan het importeren vanuit de EU. Wel betekent dit dat de BTW lager komt te liggen.

Leestip: BTW Invoerrechten Douanekosten AliExpress China vanaf 1 Juli 2021

Je kunt niet zelf aan de verkoper vragen om de kosten van het product te verlagen en bijvoorbeeld via administratiekosten te verrekenen aangezien dit strafbaar is. Wanneer de verkoper dit zelf doet, ben je niet strafbaar.

De grotere webwinkels uit China hebben inmiddels warenhuizen binnen Europa geopend. Wanneer het mogelijk is om de producten vanuit deze warenhuizen te versturen, scheelt dit de douanekosten. Bovendien ontvang je je product een stuk sneller omdat het niet door de douane wordt tegengehouden.

Je betaalt echter nog steeds BTW kosten; ook al komt het product uit een warenhuis binnen de EU. Dit geldt ook wanneer het product minder dan 22 euro kost.

Hoe kun je de BTW betalen?

Je kunt de BTW voor een product uit China op twee manieren betalen:

  • Bij aankoop
  • Bij ontvangst

De BTW kan enkel bij aankoop worden verrekend als de winkel met IOSS (Import One Stop Shop) werkt. Dit betekent dat de winkel zelf verantwoordelijk is voor het overhevelen van de betaalde BTW kosten aan de belastingdienst.

Invoer- en douanekosten

Wanneer het product buiten de EU wordt verstuurd, dan betaal je ook invoer- en douanekosten. De kosten verschillen per leverancier maar bedragen over het algemeen tussen de 13 en 14 euro.

Als je dus een product van onder de 22 euro bestelt, kan het zijn dat dit een stuk duurder is wanneer je het ontvangt.

Uitgelicht: Inklaringskosten AliExpress Vanaf 1 Juli 2021 | BTW en Douanekosten Ali Express Nederland

Een aantal van deze kosten kun je voorkomen door te zoeken naar een winkel met IOSS en een warenhuis binnen Europa.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search