Hoe kan ik Voordelig Beleggen: 5 Tips voor Besparen

Liever voordelig heeft naar de wereld van beleggen gekeken. Onze vraag: hoe kan ik voordelig beleggen? Zo hebben wij begrepen dat bepaalde kosten zwaar kunnen wegen op het beleggingsresultaat. Hoe voordeliger wij beleggen, hoe hoger ons netto resultaat! Hier vind je 5 tips voor besparen voor een succesvolle start. 

Voordelig beleggen tip 1. Goedkoop beleggingsplatform

Helaas maken veel beginnende beleggers dezelfde fout: zij beginnen met beleggen bij haar bank. Begrijpelijk, want de bank is betrouwbaar. Maar de bank is ook heel duur. Bij de bank kan je nooit voordelig beleggen. Waar dit wel kan? Bij online beleggingsplatformen. 

Dé tip bij voordelig beleggen is om een goedkoop beleggingsplatform te kiezen. In Nederland heb je een paar hele goede online brokers waar je voordelig kan handelen in aandelen, ETF’s en obligaties. 

Wil je weten wat de goedkoopste beleggingsplatformen zijn? 

Tip: op Happy Investors vind je veel vergelijkingen en tips voor voordelig beleggen. Zij doen veel onderzoek zodat je de beste keuze maakt tot goedkoop beleggen. Dit kan honderden tot duizenden euro’s besparen. No-brainer!

Voordelig beleggen tip 2. Koop niet te vaak

De goedkoopste beleggingsplatformen bieden zeer voordelige tarieven. Toch zijn ze niet helemaal gratis. De tweede grootste kostenpost bij beleggen zijn de transactiekosten. De tip bij voordelig beleggen is om niet te veel transacties uit te voeren. Doe geen onnodige aan- en verkopen. Beheers je emoties en zo voorkom je niet alleen geld verlies maar ook onnodige kosten. 

Voordelig beleggen tip 3. Heb geduld

Voordelig beleggen realiseer je met geduld. Koop niet te vaak. Maar verkoop al helemaal niet te vaak. Meestal maak je veel meer winst wanneer je de aandelen en ETF’s gewoon vasthoudt. Hierdoor heb je hoger rendement én minder kosten. Daarom is lange termijn beleggen zo krachtig. Je minimaliseert onnodige kosten en maximaliseert je winstkansen. 

Houd lange termijn vast!

Voordelig beleggen tip 4. Let op valutakosten en wisselkoers

Als Nederlander kun je voordeliger beleggen door te letten op valutakosten en de wisselkoers. Met name bij kopen van aandelen en ETF’s van het buitenland. USA aandelen zijn populair om te kopen. Maar als wij deze kopen via een goedkoop beleggingsplatform, dan betalen we alsnog valutakosten. Bij DEGIRO en BUX Zero is dit 0,25%. Bij eToro zelfs 0,5%. Ook bij platformen als Mexem is dit een kostenpost. 

Naast valutakosten is ook de wisselkoers belangrijk!

Mensen vergeten de wisselkoers, maar het is een belangrijke tip bij voordelig beleggen. Stel dat ik USA aandelen koop met wisselkoers 1:1. Voor 1000 euro krijg ik 1000 USD aandelen. Maar als de wisselkoers van de USD nu met 20% zakt, krijg ik nog maar aan 800 euro aandelen terug (bij verkoop). 

Voordelig beleggen tip 5. Belastingen

In Nederland betaal je vermogensbelasting. De overheid werkt met een fictief rendement. Ben je alleenstaand? In dat geval begint belasting bij een vermogen boven de 50.000 euro. Of je dit nu op de spaarrekening of beleggingsrekening hebt staan maakt niet uit. Je betaalt sowieso belasting. In dat geval kan je maar beter beleggen!

Heb je een fiscaal partner? In dat geval is vermogensbelasting pas van kracht boven de 100.000 euro. 

Een slimme tip tot voordelig beleggen is om hier rekening mee te houden. Stel dat jullie vermogen net boven de 100.000 euro uitkomt. In dit geval kan je belasting besparen door een deel van het geld uit te geven. Koop bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of breng isolatie aan. Deze investeringen leveren alsnog rendement op. Met name zonnepanelen zijn relatief snel terugverdient (4 tot 7 jaar). 

Een andere optie is om een deel van je geld te investeren in vastgoed. Ook daarbij kan je belastingtechnische voordelen behalen. Het kan duizenden euro’s aan belasting besparen indien je dit correct aanpakt!

Wat vind jij van onze tips voor voordelig beleggen? Heb je nog andere tips? Laat het ons weten! 

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search